8. veebr 2011

Külalisesinemine nr. 38 ehk triumf!

Egas midagi, egas midagi, kütame aga muudkui edasi. Juba mitu väärt kaastööd on liigagi pikaks ajaks postkasti hapnema jäänud. Kuigi - hapnema - see vahest polegi siinses kontekstis nii vilets lahendus...

Täna esineb juba ammune tuttav Katu Itaaliast. Tema kaastöö on seekord kaheosaline.

"Lisatud kaastòòdest esimesed kaks on pigem sellised... elujaatavad ja ytleks, et uuestisynni ideed kandvad. Esimesel pildil nàeme acca sellowiana transformatsiooni (
http://en.wikipedia.org/wiki/Acca_sellowiana)."



"Teisel pildil aga midagi palju pònevamat - hallitav nàts banaanikoorel. Viljakal pinnasel, òigetes kasvutingimustes ja kannatlikult oodates vòime nàha uut elu syndimas isegi taolisest looduskaugest ja industriaalsest nàhtusest nagu nàrimiskumm. Triumf!"



Jah - kui see ei ole triumf, siis ma ei tea, mis on. Kui tohib küsida, siis kuidas see õnnestus? Kes kummi sööb?

Piltidest endist ei tasu muidugi mitte rääkidagi. Üks jahedates, teine soojades toonides, mõlemad nii puhtad ja kaunid, üksteist ideaalselt täiendavad, tekitavad nad hinges mingisuguse hõllandusliku igatsuse... Tundub, et see on hõllanduslik igatsus kinnisvara ja kodukujundamise järele: jumala eest, kui mul kunagi endale mittemidagiütlevas kaasaegses minimalistlikus stiilis korter õnnestub sisustada, siis ma ostan nende fotode autoriõigused ära ja panen need oma elutuba kaunistama. (Ega vist ei õnnestu.)


Kaastöö teine osa on samuti triumf, ehkki vahest veidi poliitilisem:

"Viimased kaks pilti kujutavad roiskumist kòògi piiridest vàljaspool. Tavaliselt jòuavad Itaaliast vàljaspoole pildid kypsetest, prinkidest viinamarjakobaratest loojuva pàikese kiirtes. Vahel isegi sonimytsiga vanahàrra, veiniklaas kàes, viinamarjavaod kaugustesse voogamas. Selle pildiga tahtsin aidata kaasa vàikesele pilguheidule novembrikuisesse halli Itaalia reaalsusesse."





Just. JUST. Söögitegemine - ei ole all fun and games. Köök - ei ole hubane. Itaalia - ei ole ainult naerdes veinilürpimine ja ülevad tunded. Karm reaalsus, inimesed! Unustage ära kõik need sametisse köidetud Rooma päevikud ja muu sarnane šaraad. Põhjamaal võib kaamos olla, aga mujal mädaneb. See blääg siin on põhimõtteliselt nagu elustiili-Wikileaks.

1 kommentaar:

  1. Aiman neid tundeid, mida püüad siin kirjeldada nähes nätsu ja banaanikoort nii hõllanduslikult ühtemädanemas, see on see "magus-valulik tunnete segu kadedusest, igatsusest, lootusest ja armastusihast, mida inimhinges kõige kauni, õnneliku ja täiusliku nägemine sütitab" (Th. Mann).

    VastaKustuta