24. märts 2011

Külalisesinemine nr. 43 ehk Willendorfi jänes

Nagu öeldud, on variatiivsema maitsega lugejad nurisenud selle üle, et blääg on väga seenekeskne: selline mükotsentrism olevat nišistav ja jätvat unarusse kõik muu põneva, mis kodusõjatandril toimub. Märkus on muidugi õige. Ent kus viga näed laita, seal tule ja aita! Don Tihane (kes vahepeal on kolinud Ipsaaniast Siilisse, et bläägi geograafilist haaret veelgi laiendada) pildistas üles võõral maal köögist leitud olevuse:



Oleks nagu jäneslane, aga omajagu willendorfi-veenuslike vormidega. Tegelikult, noh, porgandist tehtud jänes - wrap your mind around this! Porgandist jänes! Puust raud! The hunted became the huntress, the hunter became the prey! Mõistate? Siit diibimaks on ikka raske minna.

Kuna järgmises kaadris on objekt kujutatud geomeetrilises laadis kõrghoonete taustal, tundub üsna loogiline oletada, et niisugune sisu ja vormi paradoks peab sümboliseerima tänapäevase urbanistliku ühiskonna sisemist vastuolulisust:



Jah. Must be it. Ja sealjuures naeratab nagu Mona Lisa - mitte ei saa aru, mida ta sellega silmas peab...

6 kommentaari:

  1. Viimast pilti üle vaadates hakkasin veel mõtlema, et - ega ei ole ometi tegu mõistatuslikult naeratava jäneslase viimase suitsiidieelse kaadriga? Mis sügavik see tema all sedasi mustendab? Kas tänapäevane urbanistlik vastulolulisus on tõesti liiga ränk kanda?

    VastaKustuta
  2. Minus on tekitanud küsimusi Jänku Jussi viinerid, mida lastele nii usinalt reklaamitakse.
    http://www.epl.ee/artikkel/421977
    Jänku Juss on nunnu multikajänes, aga tema viinerid... on jäneselihast? Või hoopis taimsed, et ka jänesed neid süüa saaks?
    Mina igatahes ei tea, kuidas neid oma lastele serveerida ja nii nad ostmata on jäänudki. Nagu ka jänku Johanna vorstiampsud ja Mõmmi võileivavorst.

    VastaKustuta
  3. Mm, kui ma nüüd järele mõtlen, siis mul peaks selle kohta üks pilt olema. Noh, "selle kohta".

    VastaKustuta
  4. Nüüd, kui globaalsel kultuurimaastikul on nii suured muutused toimumas, teen ettepaneku nimetada selle postituse subjekt ümber Willendorfi randjärveks! Jänes on aegunud...

    VastaKustuta